Länkstrategi - behövs det?

Det korta och givna svaret är såklart - absolut!
En utarbetad plan och strategi för hur ni ska arbeta med länkar är av yttersta vikt för om ni ska lyckas med det eller inte. Att få relevanta länkar in till sin site är viktigt men det finns några fallgropar som man lätt kan falla i om man inte ser upp.


Google är väldigt tydliga med att bra innehåll på hemsidan kommer locka till sig länkar, det stämmer i sin tur också till viss del. Är din hemsida bra nog så att många läser ditt innehåll så kommer du naturligt få några länkar till din sida. Men för att kunna läsa ditt innehåll så måste man ju hitta det vid sökningar och hittar man inte din sida så får du i slutändan inte några länkar - och får du inga länkar så blir det svårare att hitta till hemsidan i sökresultaten. Klurigt!


Eftersom länkar är vad man kan kalla för hårdvaluta inom marknadsföring online och sökmotoroptimering så finns det också ett stort antal och varierande sätt att hantera sitt länkarbete på. Jag tänkte gå igenom några av dem vanligaste metoderna man kan använda sig av.
När det gäller länkar och din länkstrategi så måste du alltid tänka på att följa Google officiella riktlinjer för hur man gör sökmotoroptimering på ett korrekt sätt.


Att arbeta med länkar är en process som är helt öppen för nya idéer och sätt att skaffa sig länkar.Man ska vara medveten om att det är en viss risk med att införskaffa länkar till sin site och att det gäller att ha koll på vilka sidor som länkar till din hemsida.


Länkbyte - den äldsta formen för att skaffa länkar

Länkbyte har alltid funnits som ett sätt att skaffa länkar till sin hemsida.
Ju mer sofistikerade sökmotorerna blev ju mer började man också förstå olika typer av länkar. Detta ledde till att man nedvärderade vissa länkar som man kallar för tvåstegslänkar. Det är alltså en hemsida som länkar till en annan som i sin tur länkar tillbaka till första hemsidan igen. Google lade mindre vikt vid denna typ av länkar vilket innebar att man istället började arbeta med tre- och fyravägsbyten när det gäller länkar.


Finns det några fördelar med länkbyten?

Dem klara fördelarna med länkbyten är att dem är enkla att komma igång med eftersom metoden är så pass gammal och vedertagen. Det är också en metod som gynnar båda parter eftersom båda sidorna får länkar. En annan fördel är att dem flesta seo-konsulterna vet hur det ska göras och hur det fungerar vilket innebär att även om du inte vet det eller har kunskapen om länkbyten så vet säkert din konsult det.


Vilka är nackdelarna med länkbyten?

Eftersom att det är så enkelt så är också nackdelen det att alltför många konsulter har missbrukat metoden. Idag är det säkert så att den länk som du får kommer från en sida som länkar ut till ett ganska stort antal hemsidor. Det innebär att länkkraften från den länkande sidan blir lägre för dig.


Betala för länkar - fungerar det för min länkstrategi?

En av de mer framgångsrika metoderna för att skaffa länkar som man ha med i sin länkstrategi är att betala för länkar. Det görs vanligen genom att man kontaktar en ägare av en hemsida som man vill ha en länk ifrån. Man erbjuder ägaren, ägarna betalning för länken eller länkarna. Eftersom du då betalar för det så är det viktigt för ägaren av sidan att du får länkar från en relevant sida. Så borde det vara i alla fall. Men precis som med allting annat så går det här också att missbruka. Ett sätt man har missbrukat det på är att helt enkelt ta en viss summa av sin kund och erbjuda länkar. Man har sedan ett eget nätverk av olika sidor som man lägger upp länkar på för dem kunderna som har köpt den tjänsten. Det är ganska vanligt att dem sidorna man då får länkar från inte alls är relevanta och i slutändan inte betyder så mycket för din hemsida.


Vill du veta vilka länkar du har till dina hemsida? Kontakta mig så hjälper jag dig med en länkanalys och ger dig även information om din byrå har gjort ett bra jobb eller inte.


Finns det fördelar med att betala för länkar?

En fördel med att betala för länkar är att du kan få din länkstrategi mer effektiv. Genom att man "skalar upp" över tid så får du en naturlig tillväxt vilket är bra ur Googles perspektiv.
Men här tycker jag att du ska kräva att få se var länkarna kommer ifrån så du kan ta bort dem om det skulle behövas. Sedan tycker jag personligen att om du betalar för länkar så har du rätt att få se var du lägger dina pengar.


Vilka nackdelar finns med att betala för länkar då?

Googles riktlinjer är tydliga vad gäller länkanskaffning. Man vill inte att du som ägare till en hemsida aktivt ska jobba på att skaffa länkar till din hemsida. I och med att du betalar för länkar så strider det mot deras riktlinjer. Så se upp lite här. Därför trycker jag på igen att du ska kunna veta exakt vilka länkar du får när du betalar för en sådan tjänst.


Länkstrategi är viktigt för att lyckas med din sökmotoroptimering över tid. Satsa alltid på att bygga bra relationer och be din seo byrå redovisa hur dem arbetar med länkar för din site.
Tänk på vilka länkar du skaffar till din site - tillför dem värde?

Vad är länkbete när man pratar om länkstrategier?

Det mest effektiva sättet över tid och över ett korrekt sätt att arbeta med SEO och länkar till sin hemsida är att helt enkelt skapa innehåll som ger värde för den som läser. Gör du det får du också länkar naturligt.
Det kan handla om allt från att du skriver en riktigt bra bloggartikel om ett intressant ämne, sätter upp en landningssida för ett speciellt ändamål eller publicerar en guide som jag ju har gjort på den här webbplatsen.


Men du måste ju nå ut med ditt innehåll också när du nu har skapat det. Du ska ju naturligtvis nå ut med hjälp av din sökmotoroptimering men här kommer sociala medier in som en bra väg att gå också. Ett annat sätt som fungerar bättre än många tror det är att kontakta ägare till andra hemsidor som du tror kan vara intresserade att skriva om sin hemsida.


Vilka fördelar finns med länkbete?

Lyckas du med att skapa ett innehåll som är riktigt bra så kommer det över tid vara en av dem bästa källorna för dig för nya länkar. Så skapa bra innehåll på hemsidan.


Vilka nackdelar finns med länkbete då?

Det stora utbudet av information vi matas med varje dag praktiskt taget överallt gör att det blir svårare att sticka ut med sitt budskap och innehåll. Ibland går det inte att nå ut och igenom allt brus vi störs av hela tiden oavsett hur mycket pengar ni lägger på det.


Kan jag gästblogga?

En populär strategi för sitt länkarbete är att gästblogga. Det innebär att man kontaktar en webbplatsägare och helt enkelt ber om att få skriva ett inlägg på dennes hemsida och i inlägget länkar du sedan tillbaka till din egen site.


Det är en metod som båda parter uppskattar och som ger båda parter någonting. Du får en länk från en sida som är seriös (för du väljer ju rätt partner, eller hur?) och den som du skriver åt for nytt relevant innehåll på sin site som inte är skriven av webbplatsägaren själv. Det här kan ge er flera fördelar i form av synlighet på nya sökfraser, nya besökare och länkkraft men även att ni bygger en relation som ni sedan kan utveckla vidare. Det är guld värt i många lägen.
Dock är det viktigt att du skriver unikt innehåll på den siten som du skriver på och inte erbjuder samma innehåll till flera olika siter.


Vilka fördelar finns med att gästblogga?

Den främsta fördelen med att själv skriva bloggar för andra siter är att du själv kontrollerar innehållet till stora delar. Du väljer själv dina titlar, url:er, rubriker, textinnehållet men framförallt så väljer du själv ankartexterna. Du kan själv utforma artikeln efter ditt behov för stunden.


Vilka nackdelar finns med att gästblogga då?

Precis som med mycket annat när det gäller länkstrategier så har även det här missbrukats av oseriösa parter. Genom att gästblogga i för stor skala med liknande eller samma innehåll så bryter du mot Googles riktlinjer och riskerar att istället skada din egen site men även siterna som du skriver för. Mitt tips är att gästblogga men gör det genuint och äkta.


Är länkkataloger bra för min länkstrategi?

Länkkataloger är en typ av siter som har ett enda syfte. Dem finns bara till för att länka till andra siter. I början var det här ett bra sätt att använda sig av för sitt seo-arbete men idag är det endast ett fåtal som är värda att registrera sin site på. Om du ska registrera dig för en site så var säker på att du kan avregistrera dig och ta bort länken om du skulle ångra dig.
Kan du få information om länkvärde som den aktuella katalogen kan ge din site så är det bra. Det viktiga är att det är en svenska katalog och att det inte är relaterat till gambling eller sexområdet.


Vilka fördelar finns med länkkataloger?

Har du en liten site som verkar inom ett litet segment med lägre konkurrens så räcker det många gånger med att anmäla sig till några få länkkataloger för att få förbättrad synlighet och ta positioner. Men har du en större site som verkar inom mer konkurrensutsatta segment så hjälper inte det dig. Då säger jag istället att du ska undvika det.


Vilka nackdelar finns med länkkataloger?

En länkkatalog länkar oftast till ett stort antal siter vilket innebär att den länkkraft som din site får är väldigt liten. Anmäler du din site till flera olika kataloger som dessutom är utländska så är risken stor att din site tar stor skada då dessa kataloger som regel har dålig länkprofil. Återigen - be din byrå redovisa för dig vilka länkar och domäner din site får.


Innehåll i seo guiden

Komma i kontakt?

Ring mig och prata seo

Slå en signal om du vill veta mer om seo, ta en fika eller kanske anlita mig som extern konsult


Ring mig på: 0739-65 12 00

Skicka ett mail

Vill du att jag kontaktar dig istället?
Skicka ett mail då så svarar jag.


Maila mig på: magnus@seoborås.se