Dina interna länkar är mycket viktigare än du kanske tror. Dem kan hjälpa dig att få dina besökare att stanna kvar längre på hemsidan men interna länkar underlättar även för t ex Google att bättre förstå din hemsida. Då gäller det att du ver hur du ska hantera dem på bästa sätt.
Jag ger dig här mina tips baserat på standarder inom branschen men även egna erfarenheter


Interna länkar hjälper dina besökare

Du vet redan att det finns två olika typer av länkar - dem externa länkarna och så har vi dem interna länkarna.
En intern länk är, som namnet antyder, en länk på en sida på siten som leder till en annan sida på siten. Länkar till annat innehåll på din egen hemsida med andra ord. En intern länk återfinns oftast i framförallt brödtexten på sidan och ska alltid knyta ihop ämnet och innehållet som finns på den sidan där den är placerad. Som på den här sidan t ex så länkar jag internt här till sidan om vad externa länkar är för något.


Om du undrar om länkar i t ex menyn är interna länkar så har du helt rätt. Använd dock menyn bara till att länka till undersidor som är relevanta att lyfta fram i menyn.


Varför ska jag använda interna länkar?

Interna länkar ger dig flera olika fördelar. Framförallt handlar det om att underlätta för både Google och dina besökare att navigera runt på sidan och hitta det man letar efter på ett enkelt sätt. Gör du det på ett bra sätt också så ökar du även användar upplevelsen (UX) och minskar avhoppen från sidan. Du får troligen ett bättre engagemang med andra ord.


Några fördelar med att internlänka:
Underlättar indexeringen av webbplatsen
När Google indexerar din webbplats så söker den igenom ("spindlar), "crawlar") sida för sida och kollar olika parametrar. Man kollar bland annat länkarna och följer dessa vidare. Genom det hittar man bytt material som man även går igenom. Om du då har interna länkar uppsatta på rätt sätt på dina sidor så hjälper du Googles att hitta ditt innehåll.
Använd internlänkar inne i artiklar, produktbeskrivningar, produktsidor och på t ex kategorisidor. Då gör du det enkelt för sökmotorerna att hitta och förstå innehållet.
Bättre UX (användar upplevelse)
Det är viktigt att du har dina besökare i åtanke och utgår från dem när du gör dina internlänkningar. Fundera på och ta reda på vad man kan tänkas vara intresserad av genom bland annat en sökordsanalys. Hittar dina besökare en länk som stämmer överens med det dem är ute efter så ökar ju chansen till att klicka på länken och stanna kvar på sidan.
Förbättrad avvisningsfrekvens
Om dina besökare klickar på dina interna länkar så stannar dem ju kvar på din sida. Då minskar du också avvisningsfrekvensen vilket i längden är positivt för din ranking och utveckling.
Alla webbplatsägare vill ju att sina besökare stannar på siten så länge det är möjligt och nödvändigt. Använd därför din webbplats till att hjälpa dina besökare så mycket som möjligt.


Uppdatera dina internlänkar

Då och då behöver du gå igenom dina interna länkar så att du är säker på att dem fungerar och går till rätt sida som är aktuell. Skulle du ha en länk som inte fungerar, en bruten länk som man kallar det, så kommer din besökare istället att få se en 404-sida. Det är en sida som visas när innehållet inte hittas på servern.
Glöm heller inte att undersöka om det finns en bättre sida med mer intressant innehåll att länka till istället.


Inte för många internlänkar

Trots att det är bra att använda sig av interna länkar så ska man göra det lite sparsamt och bara göra det när det finns ett behov av det. Tänk på att det ska vara en naturlig placering av dina internlänkar så använd inte för många.


Att använda interna länkar behöver inte vara svårt. jag tycker det är ett smart sätt att både hjälpa dina besökare vidare och även att hjälpa Google till att förstå ditt innehåll. Gör du det på rätt sätt så uppfattas det naturligt av dina besökare. Tycker du att dem interna länkarna på den här sidan var jobbiga?


Innehåll i seo guiden

Komma i kontakt?

Ring mig och prata seo

Slå en signal om du vill veta mer om seo, ta en fika eller kanske anlita mig som extern konsult


Ring mig på: 0739-65 12 00

Skicka ett mail

Vill du att jag kontaktar dig istället?
Skicka ett mail då så svarar jag.


Maila mig på: magnus@seoborås.se