Innehåll i seo guiden

Lär dig grunderna som ger dig förutsättningar för att lyckas med din online marknadsföring

En guide i sökoptimering som ger dig alla förutsättningar du behöver för att lyckas med din hemsida och komma högt upp i sökresultaten.

SEO (sökmotoroptimering) är en av dem bästa och mest effektiva metoderna för att lyckas med din online markandsföring.
Den här guiden och artiklarna ska hjälpa dig till att göra en bra och stabil grund för din hemsida. Följer du dem så har du alla förutsättningar för att kunna ranka högt upp i Google på dina sökord och sökfraser.


Den här guiden ger dig den informationen som du initialt behöver för att verkligen göra ett bra och grundläggande arbete när det gäller seo för din hemsida.
Oavsett om du driver en blogg, ehandel, företagssite eller något annat så kommer du har stor nytta av denna seo-guide. Jag ger dig tips och tricks baserat på erfarenhet och olika tester inom sökmotoroptimering. Det gör att du kan dra nytta av tekniker som redan är beprövade - du behöver alltså inte göra några misstag själv med din seo om du följer mina tips och råd.


SEO är mer än bara titlar och länkar

Idag så handlar sökmotoroptimering om så mycket mer än bara länkar och en väl optimerad titel. Du måste väga in områden som t ex lättläst text, användarvänlighet, laddningshastighet, tillgänglighet och mycket annat.


SEO är också i mångt mycket en fråga om innovation. Då menar jag inte att du ska uppfinna en ny sökmotor eller så utan mer att tänja lite på gränserna över vad ni hittills har gjort och att utmana er själva.
Jag har fått minst två st olika byråer (båda relativt stora med miljoner i omsättning på årsbasis) att ta ett par av mina idéer och implementera på sin egen site för att förbättra sin ranking.


Så när ni vill förnya er - lyssna på omvärlden och ta del av nya influenser, det lönar sig i längden.


Det finns inget hemligt recept för framgång med SEO

Ja, jag vet att jag har skrivit att du kommer ge dig själv förutsättningar till att lyckas om du följer mina råd i den hör seo guiden. Men det finns inget hemligt recept för att snabbt komma högt upp i sökmotorerna. SEO är, som du säkert redan hört, ett långsiktigt och framförallt ett strategiskt arbete som kräver tålamod. När man väl kommer till toppen så handlar det om att analysera mera av nuläget och förändringar för att hålla sig kvar där.


Idag handlar det mer och mer om att skapa intressant innehåll på din sida för att verkligen lyckas online. Man måste skapa seo-vänligt innehåll, men hur gör man det då?
Jag listar några saker som du kan ta med dig i ditt arbete med seo:
Arbeta med dina sökord och sökfraser
Det är viktigt att ha kolla på sina sökord och sökfraser för varje respektive sida på sin site. En sida ska generellt optimeras mot en specifik sökfras eller sökord. Glöm inte synonymer, böjningar och annat som är relaterat till sökordet, sökfrasen.
Använd synonymer och böjningar
Som jag nämnde i punkten ovan så blir sökmotorerna bättre och bättre på att tolka innehållet och förstå vad det handlar om. Det gäller även när det kommer till synonymer och böjningar av orden. Google förstår idag att cyklar och cykel är samma ämne och seo och sökmotoroptimering också är samma sak.
Om du kan använda synonymer naturligt och smart i din text så skapar du en bättre upplevelse för besökaren men du gör det också lättare för sökmotorer som Google att tolka din sida.
Fortfarande viktigt med en intressant titel
Det är viktigt med en intressant och tilltalande titel - det gör att man vill klicka in på din sida.
En intressant och klickvänlig titel bör vara som mest 60 tecken (längre i vissa specifika fall), innehålla ditt sökord, sökfras och vid behov använda sig av lockande ord som t ex tips, guide, årtal och annat som sticker ut från övriga sökresultat.
Använd dig av listor (som denna)
Att använda sig av listor i punktform som jag gör här ger läsaren en tydligare och mjukare läsupplevelse. Du ökar samtidigt dina chanser att komma med i "Featured Snippets".
Featured Snippets är dem sökresultaten som du ser högst upp i vissa sökningar och sticker ut bl a för att dem är placerade i en "ruta" som fångar din uppmärksamhet.
Glöm inte dina interna länkar
Genom att du länkar internt till andra intressanta sidor på din site så ger du besökaren möjlighet att ytterligare hitta svaren på det som den söker efter. Du ökar också tiden som besökaren är inne på din site samt att du också ökar chansen till mer spridning - om besökare gillar det den läser och fortsätter på din site så är chansen större att hen delar med sig av din site till andra. Att få besökare att stanna kvar längre på din site är bra ur seo-synpunkt.
Genom interna länkar så hjälper du Google ytterligare att förstå vad sidan handlar om.